Anton Bakker maakt de hele wereld tot virtuele beeldentuin

maart 2021 Kunst Kijker Willem van Altena

Augmented Reality –AR-, ofwel toegevoegde realiteit. Dat is een technologie waarbij dankzij geolocatie 3D-elementen aan een locatie toegevoegd worden in virtuele zin. Het razend populaire spel Pokemon Go werd er een rage door bij een wereldwijd publiek. Op het scherm van je mobieltje of je tablet zag je je omgeving, waarin dan spontaan een Pikachu verscheen, die je kon vangen. En nu doet dezelfde technologie haar intrede in de wereld van de kunst. De Nederlandse kunstenaar Anton Bakker stelt dit hele jaar zijn 3D sculpturen virtueel tentoon in samenwerking met het New Yorkse wiskundemuseum MoMath.

Op de website van Anton Bakker kunnen virtuele sculpturen bekeken en gedownload worden, die vervolgens wereldwijd tentoongesteld kunnen worden in steden, parken, huizen en tuinen. De technologie is mogelijk gemaakt door Apple & Google Augmented Reality en Geolocation-technologie. Nieuwe locaties om de kunstcollecties weer te geven kunnen overal ter wereld worden toegevoegd waar Google ARCore en Apple ARKit Augmented Reality worden ondersteund. Verrassende nieuwe sculpturencollecties met thema’s als wetenschap, technologie, techniek en wiskunde worden op de eerste van elke maand onthuld.

Anton Bakker

Anton Bakker is een van oorsprong Nederlandse kunstenaar, die inmiddels al bijna 40 jaar in de Verenigde Staten woont en werkt. Van huis uit is hij wiskundige en data-analist, maar daarnaast was hij altijd al met digitale kunst bezig. Sinds 2018 is hij full-time kunstenaar. Hij laat zich in zijn werk duidelijk inspireren door M.C. Escher en door de wiskunde, en hij maakt veel gebruik van computers en 3D-printers. Bakker baseert zijn werken ook op vormen uit de natuur, zoals de structuur van atomen en moleculen.

Het bijzondere is dat de kunstwerken van Bakker er vanuit elke hoek anders uit zien. Wat vanaf het ene standpunt op een driehoek lijkt ziet er vanuit een andere hoek opeens als een cirkel uit. Door virtueel om de werken heen te wandelen en ze van alle kanten te bekijken komen de soms zinsbegoochelende creaties van Bakker pas echt tot leven. Een verschil met het werk van Escher is er wel: bij Escher gaat het daadwerkelijk om gezichtsbedrog, maar bij het werk van Bakker, dat immers fysiek bestaat, lijkt het alleen maar om een illusie te gaan.

Wiskundige kunst

In New York bestaat een museum dat gewijd is aan wiskunde en wiskundig geïnspireerde kunst, MoMath, en daar heeft Anton Bakker dit hele jaar lang een expositie onder de naam ‘Global Perspective: Math, Art, and Architecture Around the World’. Afreizen naar New York is niet nodig: de expositie is ook virtueel en gratis te bezoeken.

Nog leuker: via de website www.globalsculpturepark.com kunnen mensen de beelden van Anton Bakker op meer dan 300 iconische locaties in de wereld bewonderen via hun smartphone, tablet of VR-headset. De sierlijke, kronkelende, geknoopte en gedraaide creaties van Bakker duiken onder meer op voor de Eiffeltoren in Parijs, voor het Witte Huis in Washington en zelfs op onze eigen Dam in Amsterdam.

Pokémon Go

De virtuele expositie ‘Global Perspective’ werkt net zo als het bekende spel Pokémon Go. Dat is niet helemaal toevallig: Anton Bakker werkte aan de technologie daarachter. Dankzij geolocatie ‘weet’ de smartphone exact waar de gebruiker is, en mensen kunnen dan simpelweg op een kaart zien waar de virtuele sculpturen te vinden zijn. Wie dan op die locatie arriveert ziet op zijn scherm dan inderdaad de kunstwerken verschijnen, net zoals in Pokémon Go. Wie dus op de Dam arriveert ziet op zijn schermpje de kunstwerken alsof ze er echt staan. Je kunt zelfs om de beelden heen wandelen en ze van alle hoeken bewonderen. Hoewel dat waarschijnlijk wel vragende blikken oproept van argeloze voorbijgangers die zich afvragen waarom je met je mobieltje in je hand in een cirkel over de Dam loopt en naar een lege plek kijkt. De virtuele beelden zijn te fotograferen en zelfs te filmen. Het is ook mogelijk om een virtuele sculptuur te downloaden en in de eigen omgeving te projecteren. Altijd al een echte Anton Bakker op de eettafel of in de tuin willen hebben? Nu kan dat.

Op de eerste dag van elke maand komen er nieuwe sculpturen uit, elke keer met een ander wiskundig thema, voor maart is het thema ‘Knots’. Het loont dit jaar dus de moeite om regelmatig even terug te keren naar de Dam om te zien welke nieuwe virtuele creatie er bewonderd kan worden. Het is zelfs mogelijk om nieuwe expositielocaties aan te maken waar de virtuele beelden van Anton Bakker dan bewonderd kunnen worden. Mensen kunnen zich via de website registreren en een locatie aanmelden.

Meer informatie

Bezoek de website van het wiskundemuseum MoMath

Lees meer over Anton Bakker op zijn eigen website

Bezoek het virtuele Global Sculpturepark en ga op zoek naar de kunstwerken op hun locaties.

Neem een kijkje op de Instagrampagina van Global Sculpturepark.