Keuzehulp moet alvleesklierkankerpatiënt door reeks moeilijke beslissingen loodsen

november 2020 Beter Leven Willem van Altena
At doctors appointment physician shows to patient shape of pancreas gland with focus on hand with organ. Scene explaining patient causes and localization of diseases of pancreas, enzyme, digestion

Alvleesklierkanker is een van de moeilijkst te behandelen soorten kanker, met bovendien een slechte overleving. Dat komt omdat de ziekte doorgaans pas in een laat stadium bij de patiënten ontdekt wordt, en er dan vaak al sprake is van uitzaaiingen. Om deze patiënten te helpen bij het nemen van allerlei beslissingen aangaande hun behandeling hebben twee medisch oncologen van Maastricht UMC+ nu een speciale keuzehulp ontwikkeld.

Aan de keuzehulp, die het geesteskind is van drs. Judith de Vos-Geelen en dr. Liselot Valkenburg-van Iersel, is meegewerkt door alle 15 centra voor alvleesklierkanker die verenigd zijn in de DPCG (Dutch Pancreatic Cancer Group). De keuzehulp zal ook onderdeel gaan uitmaken van de Deltaplan Alvleesklierkanker app die naar verwachting in 2021 gelanceerd gaat worden.

Gerichte vragen

Alle aspecten van de behandeling komen aan bod in de keuzehulp, en allerlei vragen die kunnen spelen bij de patiënt en zijn naasten worden behandeld. Dat varieert van advies bij gewichtsverlies tot de psychische verwerking van het ziekteproces. Minstens zo belangrijk is de informatie die de keuzehulp biedt voor wanneer de patiënt met de behandelaar in gesprek gaat. Door gerichte vragen te stellen kan de best passende behandeling beter vastgesteld worden.

Nieuwe behandelingen

De Deltaplan Alvleesklierkanker app, die nu in de maak is, zal naast de keuzehulp ook actuele relevante informatie uit binnen binnen- en buitenland over alvleesklierkanker bevatten, zoals nieuws over nieuwe behandelingen en klinische studies. Daarnaast krijgt de app ook een sociaal platform waar patiënten en hun naasten met elkaar in gesprek kunnen gaan en waar patiëntenbijeenkomsten op aangekondigd worden.

Meer informatie

Bezoek de website van Deltaplan Alvleesklierkanker