Home » Tijdschriftartikelen » oncologische observatie » Anafylactische reacties na toediening van etoposide gevolgd door paclitaxel bij een patiënte

Anafylactische reacties na toediening van etoposide gevolgd door paclitaxel bij een patiënte

Door:
C.A. van den Bogert MSc
C.A. van den Bogert MSc

apotheker-promovendus, afdeling Farmaco-epidemiologie en Klinische Farmacologie, Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences, Universiteit
Utrecht, stagiair ziekenhuisfarmacie St. Antonius Ziekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
drs. E. Wiltink
drs. E. Wiltink

ziekenhuisapotheker/klinisch farmacoloog, afdeling Klinische Farmacie, UMC Utrecht

Meer informatie en artikelen van deze auteur
drs. R. Vis
drs. R. Vis

ziekenhuisapotheker, afdeling Klinische Farmacie, St. Antonius Ziekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. R.A. Tupker
dr. R.A. Tupker

dermatoloog, afdeling Dermatologie, UMCG

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. F.M.N.H. Schramel
dr. F.M.N.H. Schramel

longarts, afdeling Longziekten, St. Antonius Ziekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Anafylactische reacties ten gevolge van chemotherapeutische medicatie komen soms voor en kunnen ernstig zijn. De diversiteit aan oorzaken maakt het optreden van een dergelijke overgevoeligheidsreactie moeilijk te voorspellen. Een 60-jarige vrouw ontwikkelde na toediening van een tweede chemotherapie etoposide ter behandeling van een kleincellig longcarcinoom een anafylactische reactie. Tijdens het vervolg van de behandeling werd etoposide vervangen door paclitaxel, waarna zij kort na het starten van de paclitaxel een tweede, ernstige anafylactische reactie kreeg. Opname op de intensivecareafdeling volgde, waarna de patiënte weer herstelde. Van zowel etoposide als paclitaxel is bekend dat een allergische reactie kan ontstaan bij intraveneuze toediening. Het mechanisme dat ten grondslag ligt aan deze reactie is niet bekend. Gezien het verschil in structuur is kruisovergevoeligheid tussen etoposide en paclitaxel niet waarschijnlijk. Om de oplosbaarheid van beide middelen te verhogen, worden respectievelijk de hulpstoffen polysorbaat 80 en Cremophor® EL gebruikt. Intradermale testen met beide middelen gaven een positieve reactie. De anafylactische reacties op beide cytostatica kunnen waarschijnlijk worden verklaard op grond van kruisovergevoeligheid voor de hulpstoffen. (NED TIJDSCHR ONCOL 2014;11:100–4)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.