FDA geeft goedkeuring aan nieuw coronavaccin dat gewoon in de koelkast kan

december 2020 Corona Willem van Altena
Coronavirus COVID-19 single dose small vials and multi dose in scientist hands concept. Research for new novel corona virus immunization drug.

Een tweede COVID-19 vaccin is door het advieslichaam van de Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA goedgekeurd. Het vaccin van Moderna, met de officiële naam mRNA-1273, zal naar verwachting binnen enkele dagen toegelaten worden voor noodvaccinaties. Vorige week werd het vaccin van Pfizer/BioNTech al goedgekeurd, en vaccinaties met dat middel zijn inmiddels gestart in de V.S. en Canada.

Volgens de FDA is het mRNA-1273 vaccin voor 94,1% effectief tegen coronabesmettingen, en daarmee worden de bevindingen uit de fase III-studie bevestigd. Net als het Pfizer-vaccin vereist het Moderna-vaccin twee inentingen, met een tussenpoos van 4 weken.

Koelkasttemperatuur

Het Moderna-vaccin is net als het Pfizer-vaccin een mRNA-vaccin. Maar in tegenstelling tot het laatstgenoemde vaccin, dat als eerste ter wereld werd goedgekeurd en al wordt toegediend, hoeft het Moderna-vaccin niet bij -80 graden bewaard te worden. Vervoer en opslag van vaccins onder die extreem lage temperatuur is gecompliceerd en maakt het lastig om het vaccin snel en breed te verspreiden. Het Moderna-vaccin lijkt dat probleem niet te hebben: volgens de fabrikant blijft het vaccin stabiel voor 30 dagen bij een koelkasttemperatuur tussen de 2 en de 8 graden.

Europa en Nederland

In Europa is medicijnwaakhond EMA bezig met de beoordeling van het Moderna-vaccin. Deze week meldde het EMA dat de uitslag van die beoordeling op 6 januari verwacht wordt. De EU heeft 80 miljoen doses aangekocht, met een optie op nog eens 80 miljoen doses. Volgens de verdeelsleutel van de EU betekent dit dat Nederland recht heeft op 3,89% van de vaccins, wat neerkomt op ruim 3 miljoen doses. Daarmee kunnen 1,6 miljoen mensen geïmmuniseerd worden.

De officiële EMA-beoordeling van het Pfizer-vaccin, dat als eerste in Engeland werd goedgekeurd, volgt begin komende week. Dat kan betekenen dat er dit jaar nog vaccins naar Nederland kunnen komen. De EU heeft bekend gemaakt dat na de kerst met vaccinaties begonnen gaat worden. In Nederland beginnen de inentingen pas op 8 januari, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deze week. De reden daarvoor ligt in het feit dat de GGD’s nog niet klaar zijn met de logistiek rond de inentingscampagne. Zo zou er nog onvoldoende personeel gevonden zijn om de inentingen uit te voeren.

Meer informatie

Lees meer over het Moderna vaccin op de website FirstWord.