EMA gaat zich buigen over mogelijke goedkeuring Russisch Sputnik-vaccin

januari 2021 Corona Willem van Altena
Russia flag with Coronavirus Covid-19 concept. Doctor with blue protection medical gloves holding a vaccine bottle. Epidemic Virus, Cov-19, Corona virus outbreaking.

De hele wereld is in de ban van de coronavaccinaties, die in volle gang zijn. Het Pfizer-vaccin werd in Europa eind vorig jaar als eerste goedgekeurd en toegediend, gevolgd door het Moderna-vaccin en waarschijnlijk zeer binnenkort het AstraZeneca-vaccin, en in de loop van het voorjaar ook het Johnson & Johnson-vaccin. In Nederland wordt momenteel alleen nog het Pfizer-vaccin toegediend, maar daar komt snel verandering in.

Lichtpuntje

Toch is er naast optimisme ook tegenslag. Zo waarschuwt AstraZeneca dat de beloofde leveringsaantallen waarschijnlijk niet gehaald gaan worden vanwege fabricageproblemen. Misschien dat er dan toch een lichtpuntje uit Rusland te melden is. Het veelbesproken Sputnik-V vaccin komt mogelijk toch beschikbaar in Europa. Deze week is een officiële aanvraag bij de EMA gedaan om het vaccin geregistreerd te krijgen in de EU. Net als bij de beoordeling van de andere vaccinkandidaten wordt het Russische vaccin via een ‘rolling review’ beoordeeld, wat inhoudt dat de data al bekeken en geanalyseerd wordt terwijl de onderzoeken nog gaande zijn. De beoordeling wordt komende maand verwacht.

Augustus

Het Sputnik-vaccin baarde vorig jaar nogal wat opzien toen de Russische tegenhanger van de EMA in augustus al goedkeuring verleende aan het vaccin, zonder dat er wetenschappelijke onderbouwing van die goedkeuring was. Zo waren er nog geen fase 3 studies gestart, waarbij tienduizenden vrijwilligers met vaccin toegediend krijgen om de veiligheid, effectiviteit en juiste dosering vast te stellen. Ook waren onderzoeksresultaten nog niet gepubliceerd.

Onderhandelingen

Het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF meldt dat het Sputnik-vaccin behalve in Rusland ook al is geregistreerd in Wit-Rusland, Servië, Argentinië, Bolivia, Algerije, Palestina, Venezuela, Paraguay en Turkmenistan. Mocht het tot een goedkeuring voor Europa komen zullen er nog onderhandelingen plaats moeten vinden over de aankoop van vaccins voor gebruik in de EU. Met Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnsson & Johnsson zijn al afspraken gemaakt. Wanneer er dus Russische vaccins in Nederland toegediend zullen worden, hoe veel vaccins dat zullen zijn en wat het gaat kosten is nu nog niet te zeggen.