EMA buigt zich over toelating monoklonaal antilichaam als COVID-geneesmiddel

april 2021 Corona Willem van Altena
Effective drug, medicine against coronavirus COVID-19. Treatment research, hope for the future. 3D render

Terwijl alle aandacht uitgaat naar de coronavaccins worden er ook vooruitgangen geboekt in de zoektocht naar medicijnen tegen COVID-19. Deze week maakte de Europese medicijnregulator EMA bekend dat een goedkeuringsprocedure is gestart over een geneesmiddel dat door farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) op de markt gebracht kan worden. Aan de hand van dat advies kunnen Europese overheden dan besluiten om het geneesmiddel voor noodgebruik toe te laten, zoals eerder al gebeurde met het middel remdesivir.

VIR-7831

Het gaat om een monoklonaal antilichaam met de naam VIR-7831, dat is ontwikkeld door GSK in samenwerking met Vir Biotechnology uit San Francisco (V.S.). In een studie die door GSK zelf is uitgevoerd is de werking van het middel al uitgetest in vergelijking tot placebo bij patiënten met een milde tot matig ernstige COVID-19 infectie, die wel een hoger risico hadden op ernstiger ziekteprogressie. Uit die studie bleek afgelopen maart dat VIR-7831 het risico op ziekenhuisopname of overlijden vanwege COVID-19 met 85% reduceert.

In de VS heeft GSK eind maart al autorisatie bij regulator FDA aangevraagd voor noodgebruik. De FDA verleende eerder al goedkeuring aan monoklonale antilichamen van Eli Lilly en Regeneron. In Europa worden deze medicijnen vooralsnog niet ingezet als behandeling van COVID-19. Monoklonale antilichamen, synthetische kopieën van menselijke afweerstoffen, worden wel al ingezet bij onder andere de behandeling van bepaalde kankers.