Draagbare sensor signaleert uren eerder dat crisissituatie op komst is bij kankerpatiënt

september 2021 Beter Leven Willem van Altena
An infected patient in quarantine lying in bed in hospital, coronavirus concept.

Een draagbare sensor die elke twee minuten de temperatuur van de drager meet blijkt in staat te zijn om gevaarlijke complicaties uren eerder te detecteren bij kankerpatiënten die in het ziekenhuis verpleegd worden. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het Rogel Cancer Center van de universiteit van Michigan in Ann Arbor, Verenigde Staten. Recent besteedde vaktijdschrift Cancer Cell aandacht aan hun onderzoek.

De sensor, die alle temperatuurmetingen automatisch doorzendt naar een datacloud, kon verschillende verslechteringen vaststellen die de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Daarbij behoorden onder meer infecties en het cytokine release syndroom (CRS). Dankzij de vroege signalering door de sensor konden zorgverleners uren eerder ingrijpen.

Voor het onderzoek werden gegevens van 62 kankerpatiënten in het ziekenhuis van de universiteit van Michigan bestudeerd. Zij waren opgenomen voor ingrijpende behandelingen zoals een hematopoietische stamceltransplantatie of CAR-T celtherapie. Zij waren uitgerust met een draagbare sensor, die in de V.S. ook voor thuisgebruik wordt aangewend.

Vijf uur eerder

Dankzij de sensor konden stijgingen in de temperatuur van de patiënten continu in de gaten gehouden worden, in plaats van dat er om de paar uur een meting werd verricht. Zodoende werden ook subtiele veranderingen in het circadische ritme opgemerkt die normaliter niet opgemerkt zouden worden. Daardoor kon een naderende probleemsituatie al opgemerkt worden voordat de patiënt daadwerkelijk koorts kreeg, soms wel vijf uur eerder.

CAR-T behandeling

Juist omdat het gaat om zeer kwetsbare patiënten, die vanwege hun behandeling een afgezwakt afweersysteem hebben en een grote kans op infectie hebben is het van levensbelang om snel in te kunnen spelen op een crisissituatie. Hoe eerder antibiotica toegediend kan worden, hoe beter. De onderzoekers denken dat de draagbare sensor ook mogelijk maakt dat sommige patiënten na een CAR-T behandeling sneller weer naar huis kunnen. De vroege signalering dat er mogelijk iets niet in orde is geeft een patiënt urenlang de tijd om naar het ziekenhuis te komen, denkt hoofdonderzoeker dr. Sung Won Choi, hoogleraar in kinderhematologie en –oncologie.

Referentie

Christopher Flora, Jonathan Tyler, Caleb Mayer, et al, High-frequency temperature monitoring for early detection of febrile adverse events in patients with cancer, Cancer Cell, 2021,ISSN 1535-6108, https://doi.org/10.1016/j.ccell.2021.07.019.