Dochterbedrijf van LUMC opent productiefaciliteit voor cel- en gentherapieën

juni 2022 Zorg van de toekomst Willem van Altena

In Leiden is eerder deze maand een nieuwe productie- en ontwikkelingsfaciliteit voor cel- en gentherapieën geopend. Het gaat om het bedrijf NecstGen, een spin off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Onderzoekers zullen onder meer insulineproducerende bètacellen voor diabetespatiënten ontwikkelen.  

De NecstGen faciliteit meet 4.000 vierkante meter en beschikt over 13 cleanrooms en 3 ontwikkelingslaboratoria, ondersteund door laboratoria voor kwaliteitscontrole en kantoorruimtes. Hier kunnen ontwikkelaars van cel- en gentherapie van over de hele wereld een nieuwe generatie therapieën ontwikkelen en produceren.

Stamcellen

Binnen het LUMC richten onderzoekers zich op de basis van de regeneratieve geneeskunde, namelijk de ontwikkeling en productie van stamcellen. Zo werken Leidse onderzoekers aan orgaan-op-chip modellen van het hart en de nieren. Het LUMC is een internationaal erkend centrum voor transplantatie van insulineproducerende cellen uit donororganen bij patiënten met type 1 diabetes. Daarnaast doen wetenschappers onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden. Het toepassen van een nieuw celproduct bij patiënten is echter een zeer complex proces en moet veilig gebeuren. Daarom is de kennis en infrastructuur van NecstGen hard nodig.

Sneller bij de patiënt

NecstGen CEO Paul Bilars is enthousiast. “We zijn verheugd om bij te dragen aan een nieuw tijdperk in de geneeskunde. Met de opening van onze faciliteit hopen we een belangrijke stap te zetten in het opzetten van een toekomstbestendige gezondheidszorginfrastructuur die kan profiteren van de ontwikkelingen in cel- en gentherapie. Uiteindelijk helpt dit ons om een nieuwe generatie therapieën sneller bij de patiënt te krijgen.”

Over NecstGen

NecstGen is een nieuw kenniscentrum voor cel- en gentherapie, gevestigd in een speciaal gebouwde GMP-faciliteit op het grootste bio-cluster in Nederland, het Leiden Bio Science Park. Hier levert NecstGen belangrijke diensten op het gebied van ontwikkeling, productie en verhuur aan academische en industriële therapieontwikkelaars om een nieuwe generatie therapieën aan patiënten te kunnen leveren. NecstGen is volledig eigendom van het LUMC en heeft ook steun gekregen van het Nationaal Groeifonds, de Provincie Zuid-Holland en de Universiteit Leiden.

Bron

Persbericht LUMC