Coronavaccin op eiwitbasis als vijfde voorwaardelijk goedgekeurd in Europa

december 2021 Corona Willem van Altena
Portrait of a doctor woman in a medical beret with syringes in her hands, closeup. Nurse in a blue uniform and a protective mask on a pink background.

De Europese Commissie heeft een vijfde coronavaccin voorwaardelijk goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 18 jaar en ouder. Het gaat om het vaccin Nuvaxovid® dat wordt geproduceerd door het Amerikaanse Novavax.

Eiwitvaccin

Wat het Novavax-vaccin anders maakt dan de andere vier goedgekeurde vaccins is dat het om een vaccin op eiwitbasis gaat, een zogeheten subunit-eiwitvaccin. Twee van de vaccins (Pfizer/BioNTech en Moderna) zijn mRNA vaccins, de andere twee (AstraZeneca en Johnson & Johnson) zijn vectorvaccins.

De techniek achter subunit-eiwitvaccins bestaat al decennialang en is ook de basis voor onder meer griepvaccins en het hepatitis B-vaccin. Het vaccin bevat een nagebootste versie van het spike-eiwit van het coronavirus, waarmee het virus zich aan menselijke cellen hecht. Het afweersysteem leert dankzij de vaccinatie dat lichaamsvreemde eiwit te herkennen en onschadelijk te maken door middel van antistoffen.

Net als bij drie van de vier overige vaccins zijn er twee vaccinaties nodig om de optimale beschermingsgraad te bereiken, met een tussenpoos van drie weken.

Klinische studies

Het besluit van de EU om het vaccin goed te keuren is gebaseerd op een grote fase III studie uit het Verenigd Koninkrijk waarbij 15.000 vrijwilligers zich hebben laten inenten. Het bleek dat het vaccin voor 89,7% bescherming bood tegen een COVID-19 infectie. Bij een grotere studie in de VS en Mexico (PREVENT-19) werd zelfs 90,4% effectiviteit vastgesteld, en 100% bij het voorkomen van een ernstig ziektebeeld met mogelijke ziekenhuisopname. De klinische studies zijn echter gedaan met het oorspronkelijke virus en met de alfavariant. De werkzaamheid van het vaccin tegen de deltavariant en de nieuwe omicronvariant wordt momenteel door de fabrikant onderzocht.

Al in augustus, ruim voordat de goedkeuring door de EMA een feit was heeft Europa al 200 miljoen vaccindoses ingekocht, en verwacht wordt dat de levering ervan in januari 2022 van start kan gaan. Nederland kan aanspraak maken op 3,89% van die doses volgens de afgesproken verdeelsleutel.

Meer informatie

Lees meer over de goedkeuring van Nuvaxovid op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen CBG.