Burgerinitiatief voor pijnloos alternatief voor mammogram krijgt brede steun in Tweede Kamer

september 2023 Opinie Willem van Altena

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het idee om een alternatief voor het huidige bevolkingsonderzoek borstkanker te vinden. Die procedure wordt door 20% van de vrouwen als onprettig en pijnlijk ervaren, en is er mogelijk een van de oorzaken van dat steeds minder vrouwen gehoor geven aan de oproep om hun borsten te laten scannen. Er is al geruime tijd sprake van een licht dalende opkomst.

De Tweede Kamer behandelt een burgerinitiatiefvoorstel dat tot een minder pijnlijke vorm van borstonderzoek moet komen. Volgens initiatiefnemer Muriel van der Draaij ervaart een op de vijf vrouwen die het bevolkingsonderzoek ondergaat dit als pijnlijk, en kampt 5 procent zelfs met extreme pijn tijdens of na het onderzoek. Het burgerinitiatief werd bijna 104.000 keer ondertekend.

Platgedrukt

Tijdens een mammografie worden de borsten tussen twee platen platgedrukt. Toch blijft deze methode volgens demissionair zorgminister Ernst Kuipers de effectiefste methode om borstkanker vroeg te signaleren. Een kamermeerderheid van VVD, D66, CDA, CU, GroenLinks, SP, PVV en BBB vindt dat moet worden gestreefd naar “minder belastende technieken, om de drempel voor het onderzoek te verlagen”. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar altenatieve screeningmethoden. Voordat de minister besluit of het mammogram een minder pijnlijke opvolger kriigt worden eerst de uitkomsten uit dat onderzoek afgewacht.

Meer informatie

Bezoek de website van de Tweede Kamer