Bekijk nu de Oncologie Actueel man/vrouw special!

augustus 2021 SPECIALS Eline Feenstra
Prostate cancer cells, 3D illustration. Prostate cancer awareness image

In deze speciale uitgave, samengesteld door de uitgever van het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie, worden de meest recente ontwikkelingen binnen de grootste oncologische indicatiegebieden voor mannen (prostaatcarcinoom) en vrouwen (mamma- en ovariumcarcinoom) belicht. Naast een overzicht van de laatste wetenschappelijke resultaten en de impact hiervan op de dagelijkse klinische praktijk, wordt ook besproken welke ontwikkelingen de komende tijd nog verwacht worden om de behandelingen steeds verder te verbeteren.

Allereerst wordt door prof. dr. Sabine Siesling (klinisch epidemioloog in het IKNL en verbonden aan de Universiteit Twente) toegelicht welke impact COVID-19 vorig jaar op de diagnostiek en behandeling van mamma-, ovarium- en prostaatcarcinoom heeft gehad. In de rubriek ‘Ovariumcarcinoom’ wordt daarna ingegaan op patiëntselectie op basis van HRD en op secundaire debulking bij een platinagevoelig recidief. Vanuit Frankrijk vertelt prof. dr. Isabelle Ray-Coquard (medisch oncoloog in het Centre Léon Bérard in Lyon) over de verschillende PARP-remmers die kunnen worden ingezet bij een recidief.

Binnen de rubriek ‘Mammacarcinoom’ wordt de steeds meer gepersonaliseerde behandeling van patiënten met gemetastaseerd mammacarcinoom besproken, alsook nieuwe middelen voor de behandeling van HER2-positief mammacarcinoom. Daarnaast wordt ingegaan op de behandeling van hersenmetastasen en internist-oncologen dr. Felix de Jong en dr. Jan Drooger vertellen over hun praktijkervaringen met genexpressieprofielen binnen het Borstcentrum ZuidHollandZuid in het Ikazia ziekenhuis.

Tot slot komen in de rubriek ‘Prostaatcarcinoom’ onder andere androgeenreceptorblokkers, oligorecidiverende ziekte, cardiovasculaire toxiciteit en PSMA aan bod. Radiotherapeut- oncologen drs. Liesbeth de Wit en drs. Eveline Koiter delen verder hun ervaringen met online adaptief bestralen in het Medisch Spectrum Twente.

Kortom, deze special biedt een mooi overzicht van de grootste oncologische indicaties bij mannen en vrouwen, waarvan sommigen verder worden toegelicht door experts uit het veld. Dit kan de dagelijkse klinische praktijk in de komende tijd mogelijk gaan veranderen voor u en uw patiënten.

Wij wensen u veel leesplezier!

DE UITGEVER

BEKIJK DE SPECIAL HIER