prof. dr. C.A.M. Marijnen

Artikelen:

Orgaansparende behandeling van het rectumcarcinoom: (on)mogelijkheden

1 november 2018

INLEIDING

Het rectumcarcinoom is een veelvoorkomende maligniteit met een incidentie van meer dan 4.000 patiënten per jaar in Nederland. Na de invoering van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker eind 2014 is er een snelle stijging geweest van het aantal nieuwe diagnoses tot bijna 5.000 in 2015, met vooral een toename van de vroege sta… Lees verder »

De STAR-TREC-studie: kan de endeldarm worden gespaard door lokale excisie na preoperatieve (chemo)radiotherapie in vergelijking met standaardchirurgie voor beperkte endeldarmtumoren?

1 november 2018

INLEIDING

Elk jaar wordt bij meer dan 3.500 patiënten in Nederland een rectumcarcinoom gediagnosticeerd. De standaardbehandeling bij vroeg-stadium rectumcarcinoom bestaat uit een totale mesorectale excisie (TME). Deze radicale vorm van chirurgie leidt tot goede oncologische uitkomsten, maar gaat ook gepaard met morbiditeit zoals defeca… Lees verder »

Nieuwe multidisciplinaire richtlijn voor de behandeling van het colorectaal carcinoom en colorectale levermetastasen

1 mei 2014

Inleiding

Colorectaal carcinoom is een belangrijk gezondheidsprobleem. In Nederland worden per jaar meer dan 13.000 nieuwe patiënten met colorectaal carcinoom gediagnostiseerd. Deze landelijke, multidisciplinaire richtlijn beschrijft wat in het algemeen de beste zorg is voor patiënten met een primair of gemetastaseerd colorectaal carc… Lees verder »

Chyleuze ascites na laparoscopische totale mesorectale excisie en chemoradiatie

1 mei 2013

Inleiding

Chyleuze ascites ontstaat door lekkage van chylus in de peritoneale holte, wat verscheidene oorzaken kan hebben, waaronder chirurgie, radiotherapie, maligne neoplasma en levercirrose. Chyleuze ascites presenteert zich vaak als pijnloze abdominale distensie en als chyleuze ascites is veroorzaakt door chirurgie, wordt postoperat… Lees verder »

De RAPIDO-studie: fase III-studie naar overleving van patiënten met lokaal uitgebreid rectumcarcinoom na kortdurende bestraling gevolgd door langdurige chemotherapie voorafgaand aan operatie

1 februari 2013

Inleiding

De ziektevrije driejaarsoverleving van patiënten met een lokaal uitgebreid rectumcarcinoom is ongeveer 50%, waarbij metastasen op afstand veelal de overleving bepalen. De huidige neoadjuvante chemoradiotherapie (gedurende 5 weken) bestaat uit een lange voorbestraling tot een dosis van 50–50,4 Gy in fracties van 1,8–2,0 Gy… Lees verder »

Aanbevolen

De TIL-studie loopt in Nederland in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam en staat mome …

Lees verder »

Mededelingen

No items found
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVO
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.