Articles

Endoscopische gastro-enterostomie: een relatief kleine ingreep met een grote impact

NTVO - jaargang 20, nummer 3, juli 2023

dr. G.M. Kramer , dr. R.P. Voermans , prof. dr. P. Fockens , dr. R.L.J van Wanrooij

SAMENVATTING

Een 50-jarige vrouw presenteerde zich met een symptomatische maaguitgangobstructie op basis van een distaal maagcarcinoom. Ter palliatie werd een endo-echografisch geleide gastro-enterostomie (endoscopische gastro-enterostomie) aangelegd. Binnen enkele dagen na de ingreep kon zij weer een normaal dieet volgen. Tot aan haar overlijden één jaar later bleven de passageklachten weg. Het endoscopisch aanleggen van een gastro-enterostomie is een veilig en effectief alternatief voor de palliatieve behandeling van een maligne maaguitgangobstructie. Een dergelijke obstructie komt voor bij 15–20% van de patiënten met een maligniteit van de distale maag of pancreaticobiliaire origine, meestal in een gevorderd stadium. Een endoscopische gastro-enterostomie heeft een snel effect, waardoor patiënten meestal binnen enkele dagen weer een normaal dieet verdragen. Daarbij hoeven patiënten post-procedureel niet of slechts kortdurend te worden opgenomen. In vergelijking met een chirurgische gastro-enterostomie lijkt een endoscopische gastro-enterostomie met minder morbiditeit gepaard te gaan. In vergelijking met een duodenumstent blijft een endoscopische aangelegde gastro-enterostomie langer doorgankelijk, waardoor minder re-interventies nodig zijn. Al met al lijkt een endoscopische gastro-enterostomie een veelbelovend alternatief voor de palliatieve behandeling van een maligne maaguitgangobstructie. Een Nederlandse gerandomiseerde multicenterstudie onderzoekt momenteel of een endoscopische gastro-enterostomie een chirurgische gastro-enterostomie gaat vervangen als standaardbehandeling.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:115–9)

Lees verder

Sneldiagnostiek voor gastrointestinale oncologie: waarom, hoe en wat?

NTVO - 2012, nummer 7, november 2012

dr. K.M.A.J. Tytgat , dr. S. Molenaar , H.H.M. Greuter MSc, S.N. Heukels , prof. dr. P. Fockens , prof. dr. D.J. Gouma , prof. dr. J.H.G. Klinkenbijl

Samenvatting

De patiëntengroep met gastro-intestinale maligniteiten in Nederland is groeiend. Daarnaast is er een eis tot betere en snellere diagnostiek bij oncologische patiënten. Met een multidisciplinaire polikliniek kan hieraan worden voldaan. Het Gastro Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam is een multidisciplinaire sneldiagnostiekpolikliniek in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, bestemd voor patiënten met maligniteiten in de tractus digestivus. In dit artikel wordt beschreven waarom en hoe deze polikliniek is opgezet en wordt de vraag beantwoord of het tot snellere en betere patiëntenzorg leidt.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2012;9:319–22)

Lees verder