NTVO - jaargang 22, nummer 2, april 2025
P.E. Borgonje MSc, T.A. Risseeuw BSc, A.M. van den Berk BSc, dr. L.M. Andrews , dr. G.J.M. Herder , dr. J.M.H. de Klerk
Achtergrond: ‘Fibroblast activation protein inhibitor’ (FAPI) is een nieuwe radiotracer gericht op ‘fibroblast activation protein’ (FAP), dat tot expressie wordt gebracht door ‘cancer-associated fibroblasts’ (CAF’s) in epitheliale kankers. De tracer heeft veelbelovende resultaten laten zien bij de beeldvorming van verschillende solide tumoren. Doelstellingen: Het vergelijken van de prestaties van [68Ga]Ga-FAPI-46-PET/CT met [18F]FDG-PET/CT in stadium IV niet-kleincellige longkanker (NSCLC) en het evalueren van de potentie in de responsevaluatie van immuun-checkpoint-blokkade (ICB)-therapie. Opzet: Prospectieve pilotstudie waarbij stadium IV-NSCLC-patiënten PET/CT ondergaan met zowel [18F]FDG als [68Ga] Ga-FAPI-46 voorafgaand aan ICB-therapie. Na twee cycli therapie wordt opnieuw een [68Ga]Ga-FAPI-46-PET/CT uitgevoerd. Methoden: 10 patiënten met stadium IV-NSCLC werden geïncludeerd. De opname van radioactiviteit (SUVmax) en ‘tumor-to-background’-ratio (TBR) werden bepaald voor de laesies op beide scans. Het verschil in de totale hoeveelheid [68Ga] Ga-FAPI-46-opname (TLFAPI) tussen de eerste en tweede FAPI-scans werd bepaald. Dit werd vergeleken tussen responders en non-responders op basis van de RECIST 1.1-criteria. Resultaten: [68Ga]Ga-FAPI-46 liet een superieur contrast zien in metastatische laesies, met name in bot, lymfeklieren en pleura, met een hogere TBR dan [18F]FDG. Hoewel de meeste responders een afname in TLFAPI lieten zien, was dit resultaat niet significant. Conclusie: [68Ga] Ga-FAPI-46-PET/CT is effectief in de beeldvorming van NSCLC-metastasen, maar verder onderzoek is nodig om de waarde in responsevaluatie te bepalen.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2025;22:85–90)
Lees verderNTVO - jaargang 20, nummer 5, oktober 2023
P.E. Borgonje MSc, dr. G.J.M. Herder , dr. L.M. Andrews , dr. P. van Horssen , dr. J.M.H. de Klerk
In de PROFILE-studie wordt de radiotracer 68Ga-FAPI onderzocht bij patiënten met stadium IV niet-kleincellig longkanker. FAPI, ‘fibroblast activation protein inhibitor’, bindt zeer specifiek aan ‘fibroblast activation protein’ (FAP), dat tot expressie komt op het membraan van zogenoemde ‘cancer-associated fibroblasts’ (CAF’s). In verschillende typen kanker is aangetoond dat 68Ga-FAPI-PET/CT even goed of beter presteert dan 18F-FDG-PET/CT en in de PROFILE-studie zal dit specifiek bij niet-kleincellig longkanker verder worden onderzocht. Daarnaast wordt onderzocht of de 68Ga-FAPI-opname van voorspellende waarde kan zijn voor de respons op immuuntherapie.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:215–7)
Lees verderNTVO - 2018, nummer 6, september 2018
drs. J.C.L. Notohardjo , drs. E.W. Bouman-Wammes , prof. dr. H.J. Bloemendal , dr. R. Lange , dr. R. ter Heine , dr. J.M. van Dodewaard , prof. dr. H.M.W. Verheul , dr. J.M.H. de Klerk , dr. A.J.M. van den Eertwegh
Voor patiënten met ossale metastasen van een castratieresistent prostaatcarcinoom (CRPC) is behandeling met een botzoekend radiofarmacon een veelbelovende behandelmogelijkheid, zowel ter palliatie van botpijn als ter verbetering van de overlevingsduur. In de literatuur zijn aanwijzingen dat rhenium-188-HEDP (een bèta-straler) behalve een palliatief effect ook een positieve invloed op de overleving kan hebben. Dit laatste is bewezen voor radium-223-chloride (een alfa-straler). Rhenium-188-HEDP heeft echter enkele voordelen ten opzichte van radium-223-chloride (waaronder snellere beschikbaarheid en lagere kosten). In de RaRe-studie, een fase 3-studie, vergelijken wij het effect op de algehele overleving (primair eindpunt) en onder andere ook het effect op pijn en kwaliteit van leven (secundaire eindpunten) van rhenium-188-HEDP met radium-223-chloride bij patiënten met CRPC en ossale metastasen (Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS) nummer 16103 en Clinical trials: NCT03458559).
(NED TIJDSCHR ONCOL 2018;15:223–25)
Lees verderNTVO - 2017, nummer 8, december 2017
drs. E.W. Bouman-Wammes , dr. J.M.H. de Klerk , prof. dr. H.J. Bloemendal , dr. J.M. van Dodewaard , dr. R. Lange , dr. R. ter Heine , prof. dr. H.M.W. Verheul , dr. A.J.M. van den Eertwegh
Voor patiënten met ossale metastasen van een castratieresistent prostaatcarcinoom (CRPC) is behandeling met een radiofarmacon een relevante behandelmogelijkheid, zowel ter palliatie van botpijn als ter verbetering van de overlevingsduur. In dit overzichtsartikel bespreken wij de verschillende radiofarmaca en hun effectiviteit als monotherapie of in combinatie met chemotherapie.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2017;14:296–301)
Lees verderNTVO - 2017, nummer 7, november 2017
drs. E.W. Bouman-Wammes , dr. J.M. van Dodewaard , prof. dr. H.J. Bloemendal , prof. dr. H.M.W. Verheul , dr. J.M.H. de Klerk , dr. A.J.M. van den Eertwegh
Voor patiënten met een gemetastaseerd castratieresistent prostaatcarcinoom (mCRPC) is cabazitaxel de standaard tweedelijns chemotherapeutische behandeling. In de literatuur zijn er aanwijzingen dat botzoekende radiofarmaca, al dan niet in combinatie met chemotherapie, behoudens een palliatief effect ook invloed op de overleving kunnen hebben. In deze fase 2-studie (beoordeeld door de MEC-U, NL38495.100.12) onderzoeken wij het effect op overleving (primair eindpunt is progressievrije overleving), pijn en kwaliteit van leven van het toevoegen van rhenium-188 HEDP aan standaardbehandeling met cabazitaxel bij patiënten met CRPC en ossale metastasen. De inclusie is gestart in juni 2016.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2017;14:285–7)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.