Articles

Interpreteerbaar ‘deep learning’- model om de moleculaire classificatie van endometriumcarcinoom te voorspellen op basis van hematoxylineeosinegekleurde coupes

NTVO - jaargang 20, nummer 4, september 2023

dr. C.D. de Kroon

SAMENVATTING

In deze studie van Fremond et al. is onderzocht of door middel van ‘deep learning’ een ‘artificial intelligence’ (AI)-model (‘im4MEC’) zou kunnen worden ontwikkeld waarmee de moleculaire classificatie van een endometriumcarcinoom kan worden vastgesteld aan de hand van een gedigitaliseerde HE-coupe van de tumor.1 Hiervoor werd vanuit verschillende studies een studiecohort samengesteld van 2.028 patiënten met endometriumcarcinoom van wie de moleculaire classificatie en een representatieve HE-coupe beschikbaar was. Naast de voorspellende waarde is, aan de hand van de 20 meest concordante cases, op tumor- en celniveau ook gekeken naar de morfologische aspecten op basis waarvan im4MEC de keus tussen de verschillende moleculaire klassen maakt. Tot slot is de prognostische waarde van de ware moleculaire klasse vergeleken met de prognostische waarde van de moleculaire klasse op basis van im4MEC.

De gemiddelde AUROC van im4MEC van de vier klassen was 0,874 (95%-BI 0,856–0,893) en 0,876 in de onafhankelijke testset. De AUROC van de vier verschillende moleculaire klassen was 8,849, 0,844, 0,883 en 0,928 voor respectievelijk POL-Emut, MMRd, NSMP en p53abn. Voor wat betreft de morfo-moleculaire correlatie bleek onder andere dat het aantal ontstekingscellen positief bijdroeg aan concordante classificatie door im4MEC als POLE-mut en MMR en negatief aan concordante classificatie als p53mut en NSMP. Evenzo bleek bijvoorbeeld dat nucleaire atypie sterk bijdroeg aan de concordante classificatie door im4MEC van p53abn. Voor wat betreft prognose bleek er gering verschil in de prognose van de ware POLE en de im4MEC-POLE.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:188–9)

Lees verder

Gerandomiseerde studie naar cytoreductieve chirurgie bij recidief ovariumcarcinoom

NTVO - jaargang 19, nummer 2, april 2022

dr. W. Lips , dr. C.D. de Kroon

SAMENVATTING

In de DESKTOP-III-studie is de waarde van cytoreductieve chirurgie bij recidief ovariumcarcinoom onderzocht. Eerdere DESKTOP-studies hebben laten zien dat dit alleen zinvol is indien complete cytoreductie kan worden bewerkstelligd en dat een positieve AGO-score (ECOG-‘performance score’ van 0, complete primaire ‘debulking’ en aanwezigheid van maximaal 500 ml ascites) de kans op complete cytoreductie kan voorspellen met accuratesse van meer dan 75%. In de DESKTOP III werden vrouwen met een recidief ovariumcarcinoom, platinumvrij interval van ten minste zes maanden en een positieve AGO-score gerandomiseerd tussen cytoreductie gevolgd door chemotherapie en alleen chemotherapie.1 Een totaal van 407 patiënten werden geïncludeerd (chirurgiegroep n=206, chemotherapiegroep n=201). De mediane algehele overleving was 53,7 maanden in de chirurgiegroep (75,5% complete cytoreductie) en 46,0 maanden in de chemotherapiegroep (hazardratio 0,75; 95%-betrouwbaarheidsinterval 0,59-0,96; p=0,02). Er was geen verschil in kwaliteit van leven en geen perioperatieve mortaliteit. Daarnaast kon geen subgroep worden gedefinieerd waarin cytoreductie niet van voordeel was.

De auteurs concluderen dat cytoreductie in combinatie met chemotherapie van voordeel is ten opzichte van alleen chemotherapie voor patiënten met een recidief ovariumcarcinoom en een positieve AGO-score.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2022;19:85–6)

Lees verder