NTVO - jaargang 22, nummer 3, juli 2025
drs. R.S. Tellman , dr. K. Boeve , dr. S.E.J. Eerenstein , dr. S.L. van Egmond , dr. T.J.W. Klein Nulent , dr. W.M.C. Klop , dr. M. Lacko , prof. dr. R.P. Takes , dr. B. de Keizer , prof. dr. R. de Bree
De PETN0-studie onderzoekt hoe effectief de FDGPET/ CT is in het verminderen van het aantal schildwachtklierprocedures bij patiënten met een vroegstadium- mondholtecarcinoom en een klinisch negatieve hals. Het doel van de studie is om het aantal (positieve) schildwachtklierprocedures te verminderen door scoringscriteria op te stellen voor de FDG-PET/CT, waarmee lymfekliermetastasen met een zeer hoge positief-voorspellende waarde kunnen worden geïdentificeerd. Wanneer met deze methode een lymfekliermetastase door middel van de FDG-PET/CT kan worden aangetoond, behoeft er geen schildwachtklierprocedure meer te worden verricht en kan tegelijkertijd met de resectie van de primaire tumor de halsklierdissectie worden uitgevoerd. Hierdoor kan de patiënt een tweede operatie waarin een halsklierdissectie wordt uitgevoerd, die doorgaans nodig is na een positieve schildwachtklierprocedure, worden bespaard, evenals het verhoogde risico op complicaties die gepaard gaan met een tweede operatie. De PETN0-studie is een Nederlandse prospectieve multicentrumstudie, uitgevoerd in acht centra die zijn aangesloten bij de Nederlandse Werkgroep Hoofd- Halstumoren. Patiënten (n=159) met een vroegstadium- mondholtecarcinoom (cT1-3N0) worden geïncludeerd in deze studie. Studiehandelingen betreffen een FDG-PET/CT met een contrast-CT van de hals. Hiernaast zullen vragenlijsten over onder andere de kwaliteit van leven en zorggebruik (EORTC QLQ-C30, QLQ-H&N35, EQ-5D-5L, MCQ, PCQ en SDQ) worden afgenomen op verschillende momenten. De primaire uitkomstmaat is het verminderen van het aantal (positieve) schildwachtklierprocedures. Secundaire uitkomstmaten zijn onder andere het optimaliseren van scoringscriteria, het beoordelen van de interbeoordelaar-overeenkomst en het uitvoeren van een kosteneffectiviteitsanalyse. De eerste patiënt werd in januari 2024 geïncludeerd.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2025;22:143-6)
Lees verderNTVO - 2021, nummer 1, february 2021
prof. dr. R. de Bree , prof. dr. M.J.H. Witjes , dr. B. de Keizer
(NED TIJDSCHR ONCOL 2021;18:35-7)
Lees verderNTVO - 2020, nummer 4, june 2020
drs. C.A. Lebbink , drs. B.L. Dekker , dr. G. Bocca , dr. A.J.A.T. Braat , dr. J.P.M. Derikx , dr. M.P. Dierselhuis , dr. B. de Keizer , dr. S. Kruijff , dr., ir. A.B.G. Kwast , dr. F.H. van Nederveen , dr. E.J.M. Nieveen van Dijkum , dr. R.A.J. Nievelstein , prof. dr. R.P. Peeters , drs. C.E.J. Terwisscha van Scheltinga , prof. dr. W.J.E. Tissing , dr. K. van der Tuin , prof. dr. M.R. Vriens , dr. J. Zsiros , prof. dr. A.S.P. van Trotsenburg , prof. dr. T.P. Links , dr. H.M. van Santen
Een multidisciplinaire werkgroep heeft een nieuwe Nederlandse leidraad geschreven voor de behandeling van gedifferentieerd schildkliercarcinoom op de kinderleeftijd. In dit artikel worden de belangrijkste aanbevelingen ten aanzien van diagnostiek, behandeling en follow-up beschreven.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2020;17:140–4)
Lees verder
NTVO - 2019, nummer 3, may 2019
prof. dr. R. de Bree , drs. I.J. den Toom , drs. E.R. Nieuwenhuis , drs. B. Kolenaar , prof. dr. S.M. Willems , dr. B. de Keizer
De schildwachtklierprocedure wordt in de meeste Nederlandse hoofd-halscentra routinematig toegepast bij de diagnostiek van vroeg-stadium mondholtecarcinomen. De resultaten zijn over het algemeen goed, echter is er nog ruimte voor verbetering. De procedure bestaat uit drie pijlers: preoperatieve identificatie van de schildwachtklier, excisie van de schildwachtklier en histopathologische analyse van de schildwachtklier. Binnen deze fasen van de schildwachtklierprocedure wordt door middel van nieuwe tracers, camera’s en andere technieken gezocht naar verbeteringen.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2019;16:97–103)
Lees verderNTVO - 2016, nummer 6, september 2016
dr. C. Mitea , dr. B. de Keizer , dr. R.P. Meijer , prof. dr. M. van Vulpen , dr. M.G.E. Lam
Gallium-68 (68Ga)-prostaatspecifiek membraanantigeen (PSMA)-PET-CT is een nieuwe beeldvormende techniek voor patiënten met prostaatcarcinoom. PETCT is een hybride beeldvormende techniek die gebruikmaakt van de zeer sensitieve moleculaire informatie van de PET en de anatomische informatie van de CT. Het radioligand 68Ga-PSMA is een radioactief gelabelde peptide dat aan het membraaneiwit PSMA bindt. In het membraan van de prostaatcarcinoomcellen (zowel op het niveau van de primaire tumor als in de metastasen) komt PSMA hoger tot expressie dan in gezonde prostaatcellen.
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat 68Ga-PSMA-PET-CT sensitief is voor de detectie van primair prostaatcarcinoom en metastasen in lymfeklieren, skelet en elders. In vergelijking met de huidige beeldvormende technieken (skeletscintigrafie en fluor-18 (18F)-fluorocholine-PET-CT), detecteert een 68Ga-PSMA-PET-CT bij dezelfde patiënt meer metastasen. Deze nieuwe techniek kan onder andere worden ingezet voor het detecteren van recidief prostaatcarcinoom bij zeer lage PSA-waarden. De rol van 68Ga-PSMA-PET-CT bij initiële stadiëring is nog niet uitgebreid onderzocht. De verwachting is dat het gebruik van 68Ga-PSMA-PET-CT bij patiënten met prostaatcarcinoom de komende jaren sterk zal toenemen en andere technieken zal vervangen.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2016;13:202–7)
Lees verderNTVO - 2015, nummer 4, june 2015
dr. K.M.A. Dreijerink , dr. M.E.T. Tesselaar , dr. W.H.M. Verbeek , prof. dr. M.R. Vriens , prof. dr. I.H.M. Borel Rinkes , dr. B. de Keizer , dr. M.G.E. Lam , prof. dr. G.D. Valk
De incidentie van neuro-endocriene pancreastumoren (pNET) neemt toe. Bij een groot deel van de patiënten is er bij presentatie sprake van gemetastaseerde ziekte. Kennis van de pathofysiologie van pNET heeft de laatste jaren geleid tot de introductie van nieuwe behandelmethoden. Er zijn volop ontwikkelingen gericht op innovatie van de behandeling. De behandelingen voor pNET vallen in het domein van de chirurg, endocrinoloog, maag-darm-leverarts, medisch oncoloog, interventieradioloog en nucleair geneeskundige. Door middel van een multidisciplinaire aanpak kan de behandeling van gemetastaseerde pNET voor de individuele patiënt op maat worden gesneden.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2015;12:135–40)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.