App Hospital Hero maakt ziekenhuisbezoek voor kinderen minder stressvol

april 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Voor kinderen is een bezoek aan een ziekenhuis soms best een beetje intimiderend. Maar een nieuwe app, Hospital Hero, moet helpen om de ervaring wat positiever te maken. Aan de polikliniek kindergeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wordt de app al twee maanden uitgetest.

De app is gemaakt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud, en kan zowel thuis voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek gebruikt worden als in het ziekenhuis zelf. Kinderen kunnen zich samen met hun ouders alvast voorbereiden op hun ziekenhuisbezoek, en informatieve filmpjes bekijken. Ook in de wachtkamer in het ziekenhuis zorgt de app voor afleiding en informatie.

Naturalis

Een onderdeel van Hospital Hero is een spel waarbij kinderen spoorzoekertje spelen met QR codes, en allerlei verborgen dieren die uit museum Naturalis zijn ontsnapt kunnen verzamelen. Vervolgens kan een kind een favoriet dier kiezen om samen mee op safari door het ziekenhuis te gaan.

De app is inmiddels geëvalueerd door bijna vijftig ouders en hun kinderen. Zij deelden hun mening over de app door middel van een enquête en daarnaast werden meer dan twintig kinderen met hun vader of moeder over hun ervaring geïnterviewd. De meeste beoordelingen waren erg positief en gemiddeld gaven ouders en kinderen de app 4 van de 5 sterren.

Spannender

Veel kinderen vonden het erg leuk om dieren te zoeken terwijl ze op hun afspraak wachtten en gaven aan dat de tijd daardoor voorbij vloog. Oudere kinderen vonden de app wel wat te kinderachtig, maar zij kwamen wel met veel ideeën om de app ook voor hen spannender te maken.

De app wordt nu verbeterd aan de hand van de binnengekomen reacties en suggesties. Dat wordt onder meer gedaan door leerlingen van de opleiding Informatica aan de Hogeschool Leiden. Het is de bedoeling om de app in de toekomst uit te breiden met extra games. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de app ook beschikbaar komt voor andere zorginstellingen waar kinderen komen.

De app Hospital Heroes is gratis te downloaden, vooralsnog alleen voor Android toestellen in de Play Store. Aan een iOS versie voor Apple telefoons wordt gewerkt.

Meer informatie

Bezoek de website van Hospital Hero.