Annick Sickinghe brengt met documentaire ‘LATER’ leven na kinderkanker in beeld

september 2021 Actueel Willem van Altena

Annick Sickinghe kreeg als 14-jarige lymfeklierkanker; inmiddels is ze 23 jaar en afgestudeerd aan de kunstacademie. Samen met Sam van Zoest (27) maakte ze een indringende film over het verwerkingsproces na kinderkanker: hoe beïnvloedt kinderkanker je latere leven? De film gaat woensdag 22 september in première in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht tijdens de Maand van Kinderkanker. In oktober wordt de documentaire vertoond in De Uitkijk in Amsterdam.

De documentaire is getiteld ‘LATER’, en brengt op indringende en persoonlijke wijze het fysieke en mentale verwerkingsproces na kinderkanker in beeld. Annick gaat in gesprek met zeven mensen die in hun kindertijd kanker hebben gehad. De centrale vraag in ‘LATER’ is: hoe beïnvloedt kinderkanker je latere leven? En hoe kijken oud-patiënten na 10, 20, 30, 40 of 50 jaar terug op de tijd van hun ziekte? De interviews worden afgewisseld met animaties en poëtische beelden die de emoties voelbaar maken.

Annick kreeg op 14-jarige leeftijd lymfeklierkanker. Nu, acht jaar later, merkt zij niet alleen haar verwondering over de wereld maar ook haar verantwoordelijkheidsgevoel teruggrijpt naar deze tijd. Over deze ongedefinieerde periode van verwerking is bij zowel oud-patiënten als in de maatschappij weinig kennis en er wordt niet over gesproken. “Ik merkte op dat mijn periode van ziekte onbewust doorwerkt in alles wat ik doe en maak, met name in mijn kunst. Zo beïnvloedt dit mij nog steeds in mijn dagelijks leven, zowel fysiek en mentaal, bewust en onbewust, positief en negatief. Ik vroeg me af of ik dit wel kán verwerken en hoe dit verwerkingsproces er bij andere mensen uitziet.”

Herkenning en erkenning

Op een oproep voor een interview onder oud-kinderkanker patiënten voor deze documentaire kreeg Annick in een weekend meer dan zestig reacties van mensen van verschillende leeftijden en uit het hele land. In de vele telefoongesprekken die ze voerde, kwam de behoefte aan maatschappelijke herkenning en erkenning van de late effecten van kinderkanker naar voren. Samen met mede-regisseur Sam van Zoest wil Annick hiervoor meer bewustzijn en acceptatie creëren.

Vertoningen in oktober

Wie ‘LATER’ wil zien kan op zaterdag 9 en zondag 10 oktober terecht in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam. Kaarten hiervoor zijn te koop via de website LATERfilm.nl. De film kan via die website ook thuis bekeken worden.

LATER-poli

Als je als kind kanker hebt gehad, blijf je je leven lang onder controle. Die controles gebeuren op de LATER-poli van het Prinses Máxima Centrum, waar mogelijke langetermijngevolgen van kanker en de behandeling vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, soms zelfs voordat er klachten zijn.

Meer informatie

Bekijk de trailer van de documentaire ‘LATER’.