Angst voor injecties? Bij universiteit Twente schieten ze vaccin met laser door je huid heen

oktober 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Injecties worden door veel mensen als onprettig of pijnlijk ervaren. Maar een nieuwe technologie, die wordt ontwikkeld aan de Universiteit van Twente, zou wel eens een goed alternatief voor de holle naald kunnen betekenen. In Enschede werkt prof. David Fernando Rivas met zijn team aan de ‘BubBle Gun’, een apparaat dat door middel van laser op pijnloze wijze een vaccin of medicijn aflevert.

De BubBle Gun zorgt ervoor dat met behulp van een laserpuls minuscule druppeltjes vaccin of medicijn door de opperhuid worden geduwd. De laser verhit de vloeistof in een glazen ampul binnen een milliseconde, waardoor er een luchtbel ontstaat die het vaccin met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur door de opperhuid heen perst. De huid blijft daarbij onbeschadigd.

Volgens Rivas zorgt de BubBle Gun ervoor dat meer mensen over hun naaldvrees heen komen, en daarnaast is deze injectiemethode ook hygiënischer omdat er geen risico is door vervuilde naalden.

Start-up

De BubBle Gun is inmiddels met succes uitgetest op weefselmonsters in een laboratorium, en inmiddels is Rivas zo ver dat er een aanvraag ingediend kan worden om de vinding op menselijke vrijwilligers uit te testen. Er zal tevens een nieuwe start-up in Enschede opgezet worden om de BubBle Gun verder te ontwikkelen en uit te testen in samenwerking met de farmaceutische industrie. Uiteindelijk kan dat er op zijn vroegst over een jaar al toe leiden dat de BubBle Gun daadwerkelijk ingezet kan worden om mensen te vaccineren of medicijn toe te dienen.

Trypanofobie

Angst voor injectienaalden is een heuse fobie die zelfs een officiële wetenschappelijke naam heeft: trypanofobie. Geschat wordt dat zo’n 20% van de mensen last heeft van een of andere vorm van naaldvrees. En bij ongeveer 1 op de 1000 mensen is de fobie zo ernstig dat er therapie of medicatie nodig zijn voordat ze een injectie kunnen ondergaan. Soms betekent dat dat mensen ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren, maar er kunnen ook medische behandelingen zijn die injecties noodzakelijk maken, en waarbij het eigenlijk geen optie is die te weigeren.

Meer informatie

Bezoek de website van BubBle Gun