Amsterdam krijgt uniek onderzoekscentrum met focus op oncologie en neurologie

september 2020 Medisch onderzoek Willem van Altena

Wetenschappers en de farmaceutische industrie slaan de handen ineen om samen aan nieuwe middelen tegen kanker en hersenziekten te werken. Het splinternieuwe Research & Diagnostiekcentrum ADORE van Amsterdam UMC dat binnenkort gebouwd gaat worden wordt uniek voor Europa.

Imaging Center

De afkorting ADORE staat voor Amsterdam Oncology and Neuroscience Research. En juist dat gedeelde focus op oncologie en neurologie maakt ADORE uniek en innovatief. Het gaat daarbij om een translationele aanpak, ‘from bench to bedside’, waarbij wetenschappelijke kennis en klinische ervaring hand in hand gaan. Daarom is er ook een locatie gekozen op de Zuidas in Amsterdam, pal naast het Imaging Center van Amsterdam UMC. De diagnostische apparatuur van het Imaging Center zal namelijk een vitale rol spelen bij het volgen van de effectiviteit van de innovatieve behandelingen die bij ADORE worden ontwikkeld. Dat kunnen behandelingen zijn op het gebied van immuuntherapie, maar ook stamcelonderzoek.

Niet alleen de vervlechting tussen de vakgebieden oncologie en neurologie is revolutionair aan ADORE, maar ook de verregaande samenwerking tussen wetenschap en het bedrijfsleven is bijzonder. Bedrijven kunnen aanschuiven bij ADORE en gebruikmaken van de wetenschappelijke expertise en de kostbare apparatuur. Al zo’n dertig bedrijven uit het binnen- en buitenland hebben laten weten interesse te hebben.

Polikliniek

Het gebouw van ADORE moet al net zo innovatief en spraakmakend worden als het onderzoek dat er plaatsvindt. Zo komt er een polikliniek, speciaal voor mensen met MS en Alzheimer. De gedachte daarachter is dat de beste resultaten in de strijd tegen kanker of tegen neurodegeneratieve aandoeningen geboekt worden als ervaringen van patiënten en onderzoekslijnen geen aparte werelden zijn, maar steeds weer aan elkaar getoetst kunnen worden. In het Atrium van het nieuwe gebouw ontmoeten die werelden elkaar letterlijk.

Minstens 20 jaar

De initiatiefnemers voor ADORE hebben ook vastgelegd dat het onderzoek aldaar minstens 20 jaar gegarandeerd is. Die zekerheid is belangrijk voor onderzoekers, omdat wetenschappelijk onderzoek soms vele jaren kan duren. Ook de gemeente Amsterdam doet een duit in het zakje: er komt 600.000 euro subsidie van de stad. Sinds het EMA naar Amsterdam verhuisd is wil de hoofdstad zich profileren als internationaal centrum van medische en farmaceutische innovatie binnen de Life Sciences & Health sector.

Meer informatie
Lees het persbericht van de gemeente Amsterdam over ADORE.
Lees meer over ADORE op de website van Amsterdam UMC.