KWF subsidieert Gronings onderzoek naar nut van immuuntherapie bij baarmoederkanker

mei 2023 In Actie Willem van Altena
Female reproductive system made of paper and hands isolated on blue background

Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) trekt ruim 673.000 euro uit om een onderzoek aan UMCG Groningen te financieren naar immuuntherapie als behandeling voor vrouwen met baarmoederkanker.

In deze studie krijgen patiënten met baarmoederkanker voorafgaand aan een operatie eerst een neo-adjuvante behandeling met immuuntherapie. Deze behandeling kan een potentieel alternatief zijn voor de huidige behandelpraktijk, die bestaat uit aanvullende radiotherapie na de operatie.

Mismatch repair deficiency

De bedoeling van de immuuntherapie is het afweersysteem van de patiënten te optimaliseren om kankercellen te herkennen en op te ruimen. Bij een groep patienten met baarmoederkanker is sprake van een genetisch defect, ‘mismatch repair deficiency’ (MMRD) dat ervoor zorgt dat de kankercellen niet langer in staat zijn de eigen DNA-schade te repareren. Voorafgaand aan de operatie krijgen deze vrouwen 9 kuren immuuntherapie met tussenpozen van 3 weken.

Uit een eerdere, veel kleinere studie is gebleken dat het geven van immuuntherapie voorafgaand aan de operatie veilig en effectief is. De nieuwe door KWF gesubsidieerde studie is groter, en er wordt vooral gekeken wat het effect van immuuntherapie op de aanwezige tumoren is. Na de behandeling met immuuntherapie volgt dan de operatie. De onderzoekers houden er zelfs rekening mee dat na 27 weken immuuntherapie de tumor zelfs al geheel verdwenen zou kunnen zijn.

Het is de bedoeling nog dit jaar te beginnen met het onderzoek.

Referentie

Persbericht UMCG Groningen