Bewegen voor je behandeling: Radboudumc biedt Fit4Surgery voor meer patiënten

oktober 2021 Beter Leven Dominique Vrouwenvelder

Radboudumc en Maastricht UMC+ bieden leefstijlinterventies in de eerstelijnsbehandeling aan patiënten met verschillende typen kanker. Een hogere preoperatieve fitheid moet de patiënt een sneller herstel opleveren.

Patiënten die in de laatste maanden van 2021 in het Radboudumc in Nijmegen worden behandeld voor dikkedarmkanker, endeldarmkanker, leverkanker, weke-delen-tumoren in de buik, buikvlieskanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker en patiënten met een aneurysma van de buikslagader krijgen een Fit4Surgery-programma aangeboden. Dit prehabilitatieprogramma richt zich op het verbeteren van de conditie van patiënten voorafgaand aan een operatie. Een combinatie van fysieke training, aangepaste voeding, mentale begeleiding en stoppen met roken en alcohol moet de patiënten zo goed mogelijk voorbereiden op de ingreep en een sneller herstel opleveren. De visie van de betrokken artsen en onderzoekers is dat ‘hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe beter die de operatie uitkomt’.

Klinkt logisch, en dat is het in de praktijk ook. Het effect van een prehabilitatieprogramma bleek al effectief in een onderzoek onder darmkankerpatiënten.1 Zij kregen minder postoperatieve complicaties, konden eerder naar huis na hun ingreep en werden minder vaak terug opgenomen na ontslag uit het ziekenhuis.

Dicht bij huis

Het Radboudumc heeft zelf zorgverleners in dienst die ondersteunen bij dit programma, maar indien nodig wordt ook de huisarts van de patiënt ingeschakeld voor bijvoorbeeld extra controles van bloedwaarden. De fysieke training wordt bedacht door een fysiotherapeut van het Radboudumc, maar uitgevoerd onder leiding van een fysiotherapeut in de buurt van de patiënt. In de weken voor de operatie moeten zij namelijk 3 keer per week trainen. Dan is het prettig als dit dicht bij huis kan.

Volgend jaar wordt dit project verder uitgebreid naar patiënten met mondholtekanker, keelkanker, hersenvliestumor, schaamlipkanker, eierstokkanker, baarmoederhalskanker, blaaskanker, nierkanker, patiënten die een borstreconstructie krijgen na borstkanker en patiënten die een nieuwe heup krijgen of een revisie nodig hebben na eerdere heup- of kniegewrichtvervanging.

De artsen van het MUMC+ onderstrepen net als hun Nijmeegse collega’s het belang van fysieke fitheid. In Maastricht richten de behandelaars zich echter eerst alleen op borstkankerpatiënten met overgewicht. Zij krijgen vanaf nu een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) aangeboden als standaardonderdeel van hun behandeling.

Bronnen

Lees hier meer over Radboudumc en lees hier meer over het Nijmeegse onderzoek naar prehabilitatie  (Fit4Surgery) bij darmkankerpatiënten. Lees hier meer over de plannen van Maastricht UMC+.